Temat på årets Food Talks är ”Framtidens Måltid”.
Våra inspirerande föreläsare kommer att berätta om sin syn på vad som är aktuellt just nu, eller i alla fall borde bli.
Vi har också ett antal andra intressanta föredrag och föredragshållare du kan välja att gå på under Fria aktiviteter.
Föreläsare

Tareq Taylor
Krögare och TV-kock
Mat som gör gott!
Tareq berättar om sitt förhållningssätt till den goda maten och om hur viktigt det är att förena njutning och nyttighet. Det handlar om hur maten påverkar oss, vad vi själva kan göra och vilka faktorer som gör oss friskare och gladare.

Ingela Stenson
Omvärldsanalytiker på United Minds
Vad händer i konsumenternas huvuden vad gäller mat, vilka trender blir starka framöver? Konsumenterna längtar efter autentisk, lokal och god mat, samtidigt kommer en food tech trend. Snabbmaten håller på att bli hälsosam och samtidigt äter vi mer ”fritt-från-produkter” – hur går det här ihop egentligen?

Mats-Eric Nilsson
Journalist och matskribent
Måltidens magi – bättre än alla dieter
Vad gör vår tids ätande – framför datorn, i bilkön och i pensionärslägenhetens ensamhet – med oss som människor? Tänk om hur vi äter är lika viktigt för vårt välbefinnande som vad. Sveriges främsta matdebattör Mats-Eric Nilsson – med bästsäljare som Den hemlige kocken – zoomar ut från tallriken.

Håkan Jönsson
Etnolog, koordinator för Lund University Food Studies
Hur blev det så här?
Historiska återblickar på mat och måltid i Sverige. Håkan berättar också om de gastronomiska förändringar som skett i Sverige sedan 80-talet som fått återverkningar långt utanför restaurangerna.

Lars Gunnarsson
Deputy Managing Director IKEA Food Services AB
IKEA Food – från köttbullar till grönsaksbullar – en utvecklingshistoria
Lars tar oss med på den förändringsresa IKEA Food är mitt uppe i. Han berättar varför heminredningsföretaget IKEA ökat sitt fokus på maten, vad som initierade förändringen och vad framtidsreceptet för matupplevelser på IKEA kan vara.

Christer Paulsson
Ordförande Food Evolution
Food Evolution
Christer presenterar Food Evolutions arbete och sammanfattar också den turné som föreningen gjort i tio nordvästskånska kommuner under året. Vilket engagemang behövs nu och hur går vi vidare?

FoodBoost
fr v Jens Modéer, Lill Spenninge, Sabina Tucic & Mikael Larsen
Den offentliga måltiden
Möt måltidschef Lill Spenninge och kökschef Sabina Tucic från det uppmärksammade offentliga köket i Klippan, Mikael Larsen områdeschef/kökschef inom äldreomsorgen i Båstad kommun som vann Arla Guldko 2017 samt Jens Modéer som är engagerad kostchef i Osby.
Länge har det varit fokus på upphandling, matens kvalitet, tillagning från grunden och rätt näringskomponering. Mycket viktiga faktorer, men vad spelar det för roll om det inte kommuniceras på ett bra sätt, om måltidsmiljön är torftig och oinspirerande och om samverkan mellan personal inte fungerar?

Jesper Aspegren
Dagens moderator
Jesper är en matglad journalist och tidigare programledare för SVT-programmet Aspegren Mitt i Maten. Han leder dagen som vår moderator.