Temat på årets Food Talks är ”Framtidens hållbara måltid”.
Våra inspirerande föreläsare kommer att berätta om sin syn på temat. Vi har också ett antal valbara aktiviteter (se menyn till vänster). Glöm inte att ange ditt val i din anmälan! Även i år har vi dessutom glädjen att ha matjournalisten Jesper Aspegren som dagens moderator.
Föreläsare

Sandra Mastio
Krögare och TV-kock
Framtidens mat – tillbaka till dåtiden?
Måste man följa dyra trender och importera acai när det finns närodlade superbär som havtorn, fläderbär, hjortron och aronia? Och kan man kanske göra en ärtguacamole till fredagstacosen? Att skörda där du står är något alla bör applicera i sin vardagsmat tycker Sandra Mastio.

Tina Nordström
Ständigt TV-aktuell matinspiratör, kock och kokboksförfattare

Kim Olsson
vd, NSR
Den bästa sopan är den som inte finns
Kim kommer att prata om varför det regionala miljöföretaget i världsklass tycker att den bästa sopan är den som aldrig uppstår. Och varför detta är av betydelse för alla för den hållbara måltiden i NV Skåne

Jenny Bergsten
Livsmedelsstrateg, Region Skåne
Skånes livsmedelsstrategi 2030
I december 2017 antog regionstyrelsen den nya skånska livsmedelsstrategin ”Smart mat”. Hör Jenny prata om hur vi tillsammans i Skåne arbetar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för produktion och konsumtion av hållbar och hälsosam mat.

Ola Thufvesson
Kulturgeograf och universitetslektor i platsutveckling vid institutionen för Service management, Lunds universitet
Måltiden som platsförstärkare
Mat, dryck och måltider blir en allt viktigare komponent för platser som vill öka sin attraktivitet gentemot invånare, inflyttare och besökare. Den industrialiserade och kosmopolitiska matupplevens tappar i status till förmån för säsongsanpassning, småskaligt och närproducerat.

Helena Thelander
Verksamhetsledare, Hållbar utveckling Skåne
Skåne tillsammans mot matsvinn
Matsvinnet ska minska till hälften år 2030. I våras smygstartade HUT initiativ med frukostmöten och matsvinnsfestival och växlar nu upp. Matsvinn finns i alla led av livsmedelskedjan så det här arbetet borde vi göra tillsammans, tycker Helena Thelander.

Eva Sundberg
Projektledare, MATtanken, Jordbruksverket
Konsten att få till hållbara måltider
Oavsett var man bor eller hur gammal man är ska alla matgäster som erbjuds offentliga måltider i Sverige få det bästa möjliga. Projektet MATtanken kraftsamlar runt idén om hälsosam, smakfull och hållbar mat på våra förskolor, skolor, sjukhus och äldreboenden.

Hannes van Lunteren
Business designer, Krinova Incubator & Science Park
Innovationsstöd till livsmedelsföretag i hela Skåne
Krinova är en av landets 70 inkubatorer och science parks där samverkan mellan företag, organisationer, högskola och samhälle lägger grund för innovationer och utveckling. Hannes kommer att berätta om erbjudandet till livsmedelsföretag i Skåne, hur de arbetar med det regionala uppdraget och det nationella uppdraget i profilområdena mat – miljö.

Linda Hallberg
Affärsutvecklare, Ekofisk
Fisk på torra land
De landbaserade odlingsmetoderna bli allt vanligare, och numera går det att hitta fisk-och växtodlingar i stadsnära industrilokaler samt i nedlagda djurstallar på landet. Men hur ser samtiden ut för produkterna, och vad krävs för att få kretsloppet att fungera? Linda Hallberg från Ekofisk berättar om en ny bransch på stark frammarsch.

Åke Rosén
R&D, GAIA Biomaterials
Finns det ett liv efter plast?
Framtidens hållbara måltid handlar också om förpackningar. GAIA har jobbat i 40 år med att ta fram ett alternativ till plast. Under 2016 öppnade man Sveriges första fabrik för framställning av komposterbara biomaterial och med patenterade Biodolomer har man även tagit steget in i livsmedelsbranschen. Hör Åke Rosén berätta om resan och utvecklingen framåt.

Marina Rahm
Måltidschef, Kävlinge kommun
Framtidens Seniormåltid
Marina har framgångsrikt arbetat med de ” enkla lösningarna” för att förbättra måltiderna i Kävlinge kommun och att leda en organisation med framtidsorienterat fokus. 2016 fick hon utmärkelsen Årets chef i Kävlinge kommun och hon blev 2018 vald till Årets Måltidsprofil av tidningen Magasin Måltid.

Jesper Aspegren
Dagens moderator
Jesper är en matglad journalist och tidigare programledare för SVT-programmet Aspegren Mitt i Maten. Han har varit med oss ett tag nu och leder dagen som vår kunnige moderator.

Christer Paulsson
Ordförande Food Evolution
Food Evolution
Christer presenterar Food Evolutions arbete och berättar om spännande framtidsplaner för alla som arbetar med måltidsutveckling i nordvästra Skåne.

Wiveca Almgren
vd Magnihill
Framtidens hållbara livsmedel – djupfrysta produkter från växtriket
För snart 30 år sedan tog Wiveca över familjeföretaget Magnihill i Mörarp. Med fokus på ekologiskt och djupfrysta kvalitetsprodukter från växtriket har verksamheten utvecklats från ett jordbruk till en modern produktion där både framgång och utmaning handlar om att få konsumenten att se fördelarna med djupfrysta produkter och insikten om att det verkligen handlar om hållbarhet på alla plan.

P-G Hansson
vd, Villman & Co
Hur vår hälsa blir imorgon beror på vad vi äter idag!
Med en gedigen bakgrund från den skånska myllan och intresset för den hållbara maten har P-G Hansson skapat livsmedelsföretaget Villman & Co. Han kommer att berätta om drivkraften att fortsätta sitt arbete med ”Ren mat” med sin mamma Majken som största inspiratör. Och om hennes sista år som övertygade honom om att fortsätta med än större ambitioner.

Thomas Eknor och Greg de Laval
Grundare av CommunEaty Software AB
Applikationen som ger dig världens största meny
Från restauranger och snabbmatskedjor till amatörkockar i din närhet. Utkörning, hem till dörren eller varför inte äta tillsammans och dela upplevelsen? CommunEaty ger dig möjligheten att hitta maten som passar just dig.

Truls Christenson
Frukträddare och säljansvarig, Rescued AB
Därför räddar vi frukt med händerna
Hur kan det komma sig att hela pallar frukt och grönt slängs för att en låda är trasig? Varför betraktas ett litet äpple som icke ätbart och en svängd gurka som färdig för tippen? Rescued har byggt sitt bolag på matsvinn och räddar tonvis frukt och grönt varje år. Hur? Kom och hör Truls Christenson berätta!