Åbyskolan i Klippan har Årets bästa Skolkockslag

Åbyskolan i Klippan har Årets bästa Skolkockslag

Vid SM i skolmat var det Team Åbys Mumsliga som i år stod som vinnare och som stolt kunde ta emot förstapriset av kocken Paul Svensson. Laget består av Viorica Iurascu, Sabina Tucic och Ingrid Laaksonen

Team Åbys Mumsliga tävlingsrätter som fick högsta sammanlagda poäng, var:

  • Varmrätt: Matkornspanna med köttbullar och örtkräm
  • Vegetariskt: Gibanica på filodeg med fetaost, serverat med orientalisk linsröra och yoghurtsås
  • Soppa: Mustig tomatsoppa med cellentani, dinkelfoccacia med pumpasmör och syrlig kikärtsröra.

Sabina Tucic, lagledare för Team Åbys Mumsliga, var glad och stolt efter segern.

– Det känns fantastiskt roligt! Tävlingen inspirerar inte bara oss som arbetar som kockar, utan även eleverna, som får upp ögonen för skolmatens betydelse. Det här hjälper oss i vår dagliga kommunikation med eleverna där vi försöker förmedla kunskap kring hur viktigt det är med bra kost.

Juryns motivering:

”I knivskarp konkurrens har det vinnande skolkocklaget skapat modern och spännande skolmat med smaker i perfekt balans. De har förenat internationell- med traditionell svensk mat och visat upp ett strålande hantverk och engagemang.”

Det vinnande laget koras till ”Årets bästa Skolkockslag” och får ett utbildningsstipendium som består av en resa till Inselspital i schweiziska huvudstaden Bern. Där kommer de få en inblick i hur ett av Europas mest moderna storkök fungerar.

Tävlingen SkolmatsGastro – SM i Skolmat – arrangeras av Kungsörnen i syfte att lyfta fram skolkockarnas arbete och verka för en bra matkultur i skolan. Finallagen har haft varsin tävlingsdag i sina egna skolkök då en jury funnits på plats för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter. Lagen har fått tillaga tre maträtter: en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt som max fått kosta 12 kronor per rätt i snitt. Maten har sedan serverats som ordinarie skollunch för skolans elever, juryn och ett gästbord. Förutom pris- och näringskalkyl på rätterna har lagen även motiverat hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen.

Start typing and press Enter to search