Rapsmästarna på Krokstorpsgård

Rapsmästarna på Krokstorpsgård

27 april besöktes Krokstorps gård av 500 personer för att få visning av tävlingsfälten där 40 lag deltar  tävlingen Rapsmästare – öppna svenska mästerskapen i höstraps. Det är en odlartävling där den med högst råfettsskörd står som vinnare. Tävlingen har uppstått då många vill veta hur mycket en höstraps kan avkasta. En odlingstävling ger deltagarna möjlighet att avslöja potentialen med hjälp av verktyg som man inte har tillgång till i den praktiska odlingen.

I augusti i fjol startade tävlingen och deltagarna väljer själva sort, utsädesmängd, gödsling och prutningar. Lagen får göra max 12 åtgärder förutom sådd och kombigödsling. Alla medel är tillåtna för att nå längst, (allt måste vara tillåtet inom EU)  tillväxtreglering, gödslingsstrategi och sortval är utslagsgivande. Lagen består av lantbrukare, rådgivare och säljare från hela Sverige, men har även internationella tävlanden från Tyskland, Finland, Danmark, Storbritannien, Frankrike och Lettland.

Rapsmästaren arrangeras i samarbete mellan Södra Sveriges Frö- och Oljeväxtodlareförening och tidningen Lantmannen. av tidningen Lantmannen och Södra Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

Källa: Tidningen Lantmannen

Start typing and press Enter to search