Temat på årets Food Talks är ”Framtidens hållbara måltid”.

Våra inspirerande föreläsare kommer att berätta om sin syn på temat. Vi har också ett antal valbara aktiviteter (se menyn till vänster). Glöm inte att ange ditt val i din anmälan! Även i år har vi dessutom glädjen att ha matjournalisten Jesper Aspegren som dagens moderator.

Huvudpartner Food Talks  

Föreläsare

Sandra Mastio

Krögare och TV-kock

Framtidens mat – tillbaka till dåtiden?

Måste man följa dyra trender och importera acai när det finns närodlade superbär som havtorn, fläderbär, hjortron och aronia? Och kan man kanske göra en ärtguacamole till fredagstacosen? Att skörda där du står är något alla bör applicera i sin vardagsmat tycker Sandra Mastio.

Tina Nordström

Ständigt TV-aktuell matinspiratör, kock och kokboksförfattare 
Hållbar matglädje
Tina i ett sprudligt samtal med Jesper Aspegren om hur matglädje går hand i hand med hållbarhet och hur vi rustar på bästa sätt för framtiden.

Kim Olsson

vd, NSR

Den bästa sopan är den som inte finns

Kim kommer att prata om varför det regionala miljöföretaget i världsklass tycker att den bästa sopan är den som aldrig uppstår. Och varför detta är av betydelse för alla för den hållbara måltiden i NV Skåne

Jenny Bergsten

Livsmedelsstrateg, Region Skåne

Skånes livsmedelsstrategi 2030

I december 2017 antog regionstyrelsen den nya skånska livsmedelsstrategin ”Smart mat”. Hör Jenny prata om hur vi tillsammans i Skåne arbetar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för produktion och konsumtion av hållbar och hälsosam mat.

Ola Thufvesson

Kulturgeograf och universitetslektor i platsutveckling vid institutionen för Service management, Lunds universitet

Måltiden som platsförstärkare

Mat, dryck och måltider blir en allt viktigare komponent för platser som vill öka sin attraktivitet gentemot invånare, inflyttare och besökare. Den industrialiserade och kosmopolitiska matupplevens tappar  i status till förmån för säsongsanpassning, småskaligt och närproducerat.

Helena Thelander

Verksamhetsledare, Hållbar utveckling Skåne

Skåne tillsammans mot matsvinn

Matsvinnet ska minska till hälften år 2030. I våras smygstartade HUT initiativ med frukostmöten och matsvinnsfestival och växlar nu upp. Matsvinn finns i alla led av livsmedelskedjan så det här arbetet borde vi göra tillsammans, tycker Helena Thelander.

Eva Sundberg

Projektledare, MATtanken, Jordbruksverket

Konsten att få till hållbara måltider

Oavsett var man bor eller hur gammal man är ska alla matgäster som erbjuds offentliga måltider i Sverige få det bästa möjliga. Projektet MATtanken kraftsamlar runt idén om hälsosam, smakfull och hållbar mat på våra förskolor, skolor, sjukhus och äldreboenden.

Hannes van Lunteren

Business designer, Krinova Incubator & Science Park

Innovationsstöd till livsmedelsföretag i hela Skåne

Krinova är en av landets 70 inkubatorer och science parks där samverkan mellan företag, organisationer, högskola och samhälle lägger grund för innovationer och utveckling. Hannes kommer att berätta om erbjudandet till livsmedelsföretag i Skåne, hur de arbetar med det regionala uppdraget och det nationella uppdraget i profilområdena mat – miljö.

Linda Hallberg

Affärsutvecklare, Ekofisk

Fisk på torra land

De landbaserade odlingsmetoderna bli allt vanligare, och numera går det att hitta fisk-och växtodlingar i stadsnära industrilokaler samt i nedlagda djurstallar på landet. Men hur ser samtiden ut för produkterna, och vad krävs för att få kretsloppet att fungera? Linda Hallberg från Ekofisk berättar om en ny bransch på stark frammarsch. 

Åke Rosén

R&D, GAIA Biomaterials

Finns det ett liv efter plast? 

Framtidens hållbara måltid handlar också om förpackningar. GAIA har jobbat i 40 år med att ta fram ett alternativ till plast. Under 2016 öppnade man Sveriges första fabrik för framställning av komposterbara biomaterial och med patenterade Biodolomer har man även tagit steget in i livsmedelsbranschen. Hör Åke Rosén berätta om resan och utvecklingen framåt.

Marina Rahm

Måltidschef, Kävlinge kommun

Framtidens Seniormåltid 

Marina har framgångsrikt arbetat med de ” enkla lösningarna” för att förbättra måltiderna i Kävlinge kommun och att leda en organisation med framtidsorienterat fokus. 2016 fick hon utmärkelsen Årets chef i Kävlinge kommun och hon blev 2018 vald till Årets Måltidsprofil av tidningen Magasin Måltid.

Jesper Aspegren

Dagens moderator

Jesper är en matglad journalist och tidigare programledare för SVT-programmet Aspegren Mitt i Maten. Han har varit med oss ett tag nu och leder dagen som vår kunnige moderator.

Christer Paulsson

Ordförande Food Evolution

Food Evolution

Christer presenterar Food Evolutions arbete och berättar om spännande framtidsplaner för alla som arbetar med måltidsutveckling i nordvästra Skåne.

Wiveca Almgren

vd Magnihill

Framtidens hållbara livsmedel – djupfrysta produkter från växtriket

För snart 30 år sedan tog Wiveca över familjeföretaget Magnihill i Mörarp. Med fokus på ekologiskt och djupfrysta kvalitetsprodukter från växtriket har verksamheten utvecklats från ett jordbruk till en modern produktion där både framgång och utmaning handlar om att få konsumenten att se fördelarna med djupfrysta produkter och insikten om att det verkligen handlar om hållbarhet på alla plan.

P-G Hansson

vd, Villman & Co

Hur vår hälsa blir imorgon beror på vad vi äter idag!

Med en gedigen bakgrund från den skånska myllan och intresset för den hållbara maten har P-G Hansson skapat livsmedelsföretaget Villman & Co. Han kommer att berätta om drivkraften att fortsätta sitt arbete med ”Ren mat” med sin mamma Majken som största inspiratör. Och om hennes sista år som övertygade honom om att fortsätta med än större ambitioner. 

CommunEaty

Thomas Eknor och Greg de Laval

Grundare av CommunEaty Software AB

Applikationen som ger dig världens största meny

Från restauranger och snabbmatskedjor till amatörkockar i din närhet. Utkörning, hem till dörren eller varför inte äta tillsammans och dela upplevelsen? CommunEaty ger dig möjligheten att hitta maten som passar just dig.

Truls Christenson

Frukträddare och säljansvarig, Rescued AB

Därför räddar vi frukt med händerna

Hur kan det komma sig att hela pallar frukt och grönt slängs för att en låda är trasig? Varför betraktas ett litet äpple som icke ätbart och en svängd gurka som färdig för tippen? Rescued har byggt sitt bolag på matsvinn och räddar tonvis frukt och grönt varje år. Hur? Kom och hör Truls Christenson berätta!

Kontakt

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer så snart som möjligt.

Start typing and press Enter to search